marți, 8 aprilie 2014

NU limitelor

Salut, abia am venit de la job, acum o ora juma' :)), si ma gandeam sa dezbat aici un subiect cu tenta mai mult psihologica (da, ma apuca uneori, dar e probabil si pentru ca am ceva probleme care ma fac sa ma gandesc mai intens la natura caracterului uman).

Voi dati valori?

Nu vorbesc aici despre valorile materiale, fizice, gen preturile din magazine. Vorbesc aici despre valorile morale. Sa luam spre exemplu iubirea. Credeti ca iubirea poate avea o valoare? Daca ati iubit macar o data in viata, ati folosit macar o data expresia "te iubesc atat de mult incat..."; incat..ce? Nu puteti continua aceasta expresie, intr-un mod realistic, neluand in considerare exagerarile "..incat as muta muntii", "incat as innota oceanul" etc. Cand iubesti, nu poti pune valoare pe sentiment, pentru ca este nepretuit. Nu poti valorifica sentimentul pe care o fata il simte cand baiatul vine la ea cu o floare, nu poti valorifica bucuria pe care o mama o simte cand isi tine pentru prima oara in brate nou-nascutul, nu poti valorifica sentimentul pe care il simte un orb, dupa ce a fost vindecat. Aceste lururi nu au valoare, sunt nepretuite, nu pot fi explicate si cu atat mai putin, masurate.

Valorile inseamna limite. Inseamna limitarea acelui "ceva". Gen: "daca ma iubesti, te schimbi". Aici intalnim o limita, impusa de cuvantul "daca". DACA faci ceva, inseamna asta. Deci DACA vei face asta, vei obtine asta(in cazul de fata, continuarea relatiei; stiu multe cazuri de genul asta). In acel moment, in sufletului celuilant, frica ia locul iubirii. Frica de a nu pierde persoana iubita. Dragostea nu inseamna frica. Dragostea este cel mai puternic sentiment pe care noi, oamenii, il putem simti. Daca transformam dragostea in frica, incet incet se va transforma in dispret. Iar dragostea transformata in dispret, dispare.

Haideti ca de acum incolo, sa incercam sa nu mai limitam. Sa nu mai dam valori la nimic, pentru nimic in lume. Repet, nu vorbesc de valorile fizice, iau in considerare doar ceea ce inseamna ceva cu adevarat pe lumea asta: iubirea, prietenia, respectul, altruismul etc. Daca vom reusi sa facem asta, atunci cu adevarat voi fi bogati.

Va pupa Kid :* .

2 comentarii: